Az általunk rajongva szeretett borászat, a Le Bertole sikere Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG szőlőjének kiváló minőségének, a termelési fegyelem szigorú betartásának, a nagyon alacsony hektáronkénti terméshozamoknak és a terület egyedi mikroklímával jellemezhető természetének is köszönhető.
A valdobbiadene-i értékes Glera szőlőültetvények (hagyományos nevén Prosecco) termesztésének hagyománya 1930-ra, az első szőlőültetvény megvásárlásának évére nyúlik vissza. Azóta nemzedékről nemzedékre öröklődik a szenvedély és az elhivatottság az értékes terület és szőlőültetvények iránt.
A Bortolin család első borászati tevékenysége az 1980-as években kezdődött. 1997-ben Gianfranco Bortolin és felesége, Viviana saját pincét építettek „Le Bertole” márkanévvel, a Cartizze-t termelő azonos nevű szőlőültetvényre alapozva, Valdobbiadene egyik falujában, Saccol területén.
A család gazdasága gyorsan szerzett nevet magának az olasz és a nemzetközi színtéren a Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG tételek gyártásával, amit az 1997-től napjainkig kapott számos díj és elismerés is bizonyít.
A Valdobbiadene régión belül igazán pazar, egybefüggő területekkel bírnak, mi több, saját Cartizze-jük is van. Náluk kristályosodik ki igazán az a szemlélet, amit egyébként a régió meghatározó borászai egységesen képviselnek:
„A borkészítés művészet, amely az elhivatottságból és törődésből fakad, az itt élő családok a környezet tiszteletével és ápolásával ötvözik ezt, így hozva el a minőségi bor örömét az egész világnak”
Gianfranco nem egyszerűen egy borász, nem szimplán menedzsel egy vállalkozást, hanem olyan patrióta, aki rendíthetetlenül hisz abban, hogy Valdobbiadene olyan egyedi és megismételhetetlen csoda, amit ápolni, és minden itt élő borásznak vigyázni kell.
Kényesen figyel rá, hogy a borkészítés és a természet, illetve ennek a páratlan tájnak a védelme egyensúlyban maradjon.
A teljes gyártási folyamatot: szőlőművelést, szüretelést, bor- és habzóborkészítést, palackozást és értékesítést személyesen felügyeli a családfő.
Meggyőződése, hogy az állandó magas minőség egyik garanciája ez.
Aki a területre látogat egyébként szinte mindenhol ezt a szemléletet tapasztalhatja. A tulajdonos családok valóban tevőlegesen vannak jelen az ültetvényeken és a borászatban.
Minden dűlő egy karakter. Kicsi, jól lehatárolt területek, sajátos egyéniséggel. Ezek a személyiségjegyek csak iszonyú körültekintéssel közvetíthetők a vásárlók felé. Nemcsak szaktudást és a tradíciók maximális tiszteletét, hanem rendkívüli alázatot is követel évről évre a tételek megalkotása.